Askerlik Kısalıyor Mu ?

Türkiye'nin merakla beklediği "Demokratikleşme Paketi"nin açıklanmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin merakla beklediği "Demokratikleşme Paketi"nin açıklanmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.




Başbakan Erdoğan, "Ben genel başkan olduğum sürece 3 dönem kuralını değiştirmem" dedi. Erdoğan, "Uzman çavuşlarla ilgili talimatı çoktan maliyeye verdim. Askerliğin kısaltılması konusunda Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile mutakıbız. Askerlik kısalacak. 12 ay olarak düşünüyoruz. Bu konuda bir taslak, bir çalışma var. Kısa dönem yine aynı 6 ay olarak devam edecek." dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ NELER GETİRECEK

Yüzde 5 barajı

Biz tartışmak üzere 3 teklif sürdük ve bunlar tartışılsın istedik. Bunlardan birisi zaten mevcut durum. Yüzde 10 seçim barajı vardı. O zaman yeni bir partiydik. Yüzde 10 barajıyla seçime girerek parlamentoda yer aldık. 2.teklif yüzde 5 barajı Türkiye'nin genel barajı olsun. 3. teklifimiz baraj tamamen kaldırılsın.

Bize gelen önerileri bekliyoruz. Ona göre adımımızı atmayı planlıyoruz. İnanıyoruz ki bu yeni dönemde hayırlı kararlar çıkacaktır.

Paket açıklandıktan sonra size ulaşmış bazı veriler var mı ? Yurtdışından gelen olumlu yansımalar devam ediyor mu ?

Seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Bayrama yetişmesi mümkün değil. Bakanlar kurulu kararıyla çıkarabileceğimiz maddeleri bayrama kadar çıkarıp halkımıza müjdeyi vermek istiyoruz.

Yasal gerektirme gerektiren maddeleri süreçlerine uygun olarak başlatmak istiyoruz. Bize gelen anket sonuçları yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değişiyor.

Pakette çok çeşitli tartışmalar var. Maddelerin çoğu Doğu Bölgesi'ni ilgilendiriyor. Mesela x, q gibi harflerin gelmesi. Ana dilde eğitim gibi konular da var. Bunlar sadece Kürt vatandaşlarımız için diyebilir miyiz ?

Bu paketler belli bir bölgeyi değil ülkenin genelini kapsıyor. Sadece Kürt kardeşlerimizi kapsadığını söylersek yanlış söylemiş oluruz. Bu maddeler birçok etnik kökenli kardeşlerimizi kapsıyor.

Bir şeyi karıştırmayalım resmi dille karışıklığa gitmeyelim. Bu resmi dille birbirine asla karıştırılmamalıdır. Resmi dil Türkçe'dir. Özel okullarını da kendileri kuracak.

Özel okulunu kur dersini ver. Seçmeli ders olarak Kürtçe'yi devletin okulunda da okuyabilirsin.

Dert nedir? Samimiyetse artık burada adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu Bölgesi'nde yaşamıyor. Türkiye'nin her ilinde Kürt kardeşlerimiz var. Bunlar görmemezlikten gelinmemeli.

THY'de Kürtçe anons mümkün mü?

Bunlar çok spesifik konular. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Ama dünyayı da iyi tanımamız lazım. Ülkemizi lokalize edersek ülkeye ço yazık etmiş oluruz.

Andımızın kaldırılması çok tartışıldı. Devlet Bahçeli'de bu konuda baya bir sert eleştiride bulunmuştu. Çoğu kişi bunu Türk milleti kavramının anayasa başta olmak üzere birçok yerden kaldırmak olarak görüyor. Bu düşüncelerinde haklılar mı?

Andımız için pek çok kesimi rahatsız eden beyanlar var. Toplumuzun ciddi bir kısmını bu rahatsız ediyorsa bu konuda direnmenin hiçbir anlamı yok. Millet kavramının içerisinde sadece bir ırk bir kavim yoktur. Türk milleti dediğimiz zaman içerisinde birçok etnikten kardeşimiz var. Artık tek tipçilikten kurtulmamız gerekiyordu. Bu da bunun için bir adım.

Klavyelere özgürlük dedik ve Q klavyeyi koyalım dedik. Kürt kardeşlerimizin bu klavyeyi kullanması daha kolay.

Tam iktidar olduğunuza göre herkesin Başbakan'ı olmak, muhalefeti de muhafelete bırakmak doğru olmaz mı?

Öncelikle hiç şüpheniz olmasın ben herkesin Başbakanıyım. Bunu böyle bilin. Ayırım yapıyor olsaydık Doğu'ya o kadar yatırım yapmazdık. Kaç tane ilimizde havaalanı yoktu ama şimdi var. Olmayan yerlere de hızla yapılıyor. Hiçbir zaman ayrımcılık yapmadık.

Ayrımcılık cezasını getirdik ve kim olursa olsun cezalandırılacak. Cezası da 1 ila 3 yıl arasında olacak. Din, dil, ırk konusunda ayrımcılığa asla göz yummayacağız. Ayrımcılığa asla tahammül edemeyiz.

Kamuda başörtüsü serbestliği konusu

TSK çalışanları, Emniyet mensupları ve hakim savcılar istisnai olarak, kendi mevzuatları dahilinde, kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler.

Önce direkt olarak süratle aşabileceğimiz kamu dairelerindeki adımları atalım, çözelim. Belli aşamaları dökmeden kırmadan götürmek gerek. Onlar kendi tasarruflarında adımlarını atarlar. Şu anda atılan adım çok çok önemlidir.

YEREL SEÇİMLERDE BAŞÖRTÜLÜ ADAY OLACAK MI?
Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Aday tespitleri 1 Ekim'e kadar devam edecek. Araştırmalarımız temayül yoklamalarımız, kamuoyu yoklamalarımız sonucunda adaylarımızı belirleyip açıklayacağız. Diğer partiler gibi bunun için acele etmiyoruz.

"GENELKURMAY DEDİKODULARI DOĞRU DEĞİL"

Genelkurmay Başkanlığı bana bağlı olarak çalışmaya devam ediyor.Bu durumdan da oldukça memnunuz bir sıkıntımız yok.Başka bir kuruma bağlanması dedikoduları doğru değil.

AB'ye üyelik konusunda çalışmalarımız her zaman devam ediyor.Konu hakkında bakanımız sürekli geziyor, bu konuda çalışmalar yapıyor.

RUHBAN OKULU KONUSU

Ruhban okulu konusunu biz çözeriz.Bunu Yunanistan'ın bakanlarıyla çok konuştuk. Bu bizim için anlık bir şey. Dedim ki Atina'da iki tane camimiz var. Bize izin verin bu camilerimizi yapalım.

Sen Sinod meclisine üye 17 tane papaz vatandaşımız var. Batı Trakya'da 150 bin vatadanşımız var. Yunanistan yönetimi oradaki vatadanşımın dini vecibelerini yerine getirmesi için seçilmiş bir imam atadılar. Bu ana kadar hep yaptık yapacağız diyerek ipe un serdiler.

Sümela'yı açtık mı açtık. Ahdamar'ı açtık mı açtık. Adalar'ı açtık. Dört tane öğrencimiz var. Hep biz açıyoruz ama onlar da bir gelişme yok. Hep destek olduk hiçbir zaman engel olmadık. Elektrik su gibi ihtiyaçlarının bedava verilmesini sağladık.

ALEVİ VATANDAŞLAR VE CEMEVLERİ KONUSU

Alevi vatandaşlarımız bir defa müslüman mı değil mi? Müslüman olduğuna göre burada ayrımcılığa gidilecek bir şeye fırsat vermememiz lazım. Fakat alevi çalıştayında ciddi bölünmeler oldu.

Cemevlerini ibadethane olarak kabul edenler neredeyse yok gibi. Sonunda ben Bekir Bey (Bekir Bozdağ) siz bir çalışma yapın dedim. Dedelere ücret meselesinde de dediler ki biz satılık değiliz, bir kısmı isteriz dedi.

CHP iktidar olduğu dönemler dahil, bizim son 11 yılda yapılan cemevlerinin sayısı mukayese dahi edilemez. Bunu kim gelirse gelsin ispatlayabiliriz. İktidar olarak bu konuda mümkün olduğunca destek veriyoruz. Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi ile mesaj verdik.

Bütün bunlar çok ciddi konular. Buna rağmen bu konuda Başbakan Yardımcımı görevlendirdim, çalışmalarımız devam ediyor. Yeni pakette bu durum inşallah çözülecek.

Siz cumhurbaşkanı olacaksınız Sayın Gül de Başbakan olacak dememiz doğru mu ? Bu mümkün mü?

Biz kendi aramızda daha bunu konuşmadık. Hayır böyle bir kararım kesin olarak yok. Zaten böyle bir kararım olsaydı açıklardım.

Bizim sistemimiz istişareye bağlıdır. Partim hangi görevi benden isterse ben onu yapmanın gayreti içerisinde olurum. Bütün basamakları tırmanarak geldim.

Hiçbir zaman isteyen olmadım.Biz hep görevlendirme noktasında olduk. Temayül yoklaması dediğim olaylarda hep böyle olmuştur. Ve her zamanda da doğru kararları almışızdır.

Partinin içerisinde bir bölünmenin olmasına asla izin vermeyiz. Partim kimi isterse ona tabi oluruz. Bunu aramızda müzakeresini yapar ona göre de adımımızı atarız.

İstanbul için adayı kim, belli mi ?

Bu konuda kamuoyu araştırmalarını yaptık. Adayımızı şu an açıklamam doğru olmaz. Biz diğer partiler gibi bu konularda aceleci olmayacağız.

"ESKİŞEHİR VALİSİ İYİ BİR ARKADAŞIMIZ"

Başbakan Erdoğan, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna için 'iyi bir arkadaşımız" dedi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın Radikal Gazetesi muhabiri İsmail Saymaz'a ''Oğlum İsmail yine rahat durmuyorsun... Bir daha aynı şekilde yorum yaparak bu konuyu işlersen sen adi ve şerefsizsin... '' şeklinde bir e-posta göndermişti.

ÇİN İLE FÜZE ANLAŞMASI KONUSU

Füzelerle ilgili olarak bir Çin, Fransa, İtalya, Amerika, Rusya şeklinde dört ayrı yarışan ülke oldu. En uygun fiyatı Çin verdi. Bir de Çin, ortak üretime evet dedi. Diğerlerinde ortak üretim yok. Bu durum bizim için bir eksiklik.

Çin, bu işin üretimini en erken bitiren ülke olarak öne çıkıyor. Biz de gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra Çin'i bu işe daha uygun görüyoruz.

Bizim teknisyen ve mühendislerimiz tarafından onların kontrolü altında bu iş yürüyecek. Doğru olmayan tespitler, yaklaşımlar hepsi boşa çıkıyor. NATO'nun birçok ülkesinin elinde Rus füzelerinin olduğu tespiti var. Hepsinin bende isim isim dosyaları var. Bunun dışında ayrıca NATO ile ilgili sözleşmemizde NATO haricinde herhangi bir ülkeden silah alamazsınız ya da ortak üretime giremezsiniz gibi bir madde yoktur. Biz burada bir teknolojik transferi gerçekleştiriyoruz. Bu önemli açığı halletmek zorundayız.

"ASKERLİK KISALACAK"

Uzman çavuşlarla ilgili talimatı çoktan maliyeye verdim. Askerliğin kısaltılması konusunda Milli savunma bakanlığı ve genelkurmay başkanlığı ile mutakıbız. Askerlik kısalacak.12 ay olarak düşünüyoruz.Bu konuda bir taslak, bir çalışma var.Kısa dönem yine aynı 6 ay olarak devam edecek.

yasal uyarı

futboll-tv.blogspot.com adlı sitemizde bulunan resim, videolar, film fragmanları ve diğer tüm videolar ve resimler çeşitli paylaşım ortamlarında da bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube.com, video.google.com, yahoo.com vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videolar ve resimler yayınlamaktadır. Server'ımıza kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden futboll-tv.blogspot.com sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların ve resimlerin kaldırılması talebinde bulunabilirler.