Demokratikleşme paketinin içeriğini açıkladı.

azartesi, 08:51:15Güncelleme: 16:01:12
Kamuoyunun merakla beklediği Demokratikleşme paketi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından, bugün saat 11.00’de Yeni Başbakanlık binasında açıklanacak.Sonra Oku

Kamuoyunun merakla beklediği Demokratikleşme paketi, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.
Demokratikleşme paketinin 11 yıllık uzun soluklu sürecin sadece bir safhası olduğunu söyleyenBaşbakan Erdoğan, " Türkiye geri döndürülemez biçimde ilerlemektedir. Bu paket ilerleyişin tarihi aşamasıdır.Nasıl ki yaptığımız reformaları son nokta olarak görmediysek bunu da bir son nokta olarak görmüyoruz." dedi.

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Birazdan Türkiye ve dünyaya ilan edeceğimiz demokratikleşme paketinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bu paketin oluşumuna katkı sağlayan herkese şükranlarımı ifade etmek istiyorum.
"BU SON DEĞİLDİR"
Tahriklere, provokasyonlara rağmen yolumuzdan geri adım atmadık. Demorasiye yönelik her türlü saldırıya rağmen taviz vermedik. Reformlar baskıcı odakları rahatsız eder. İleri demokrasiye doğru attığımız adım yasakçı zihniyetleri tedirgin eder. Biz milletimizi sevindirecek ne varsa onu yapmaya devam edeceğiz. Türkiye geri döndürülemez biçimde ilerlemektedir. Bu paket ilerleyişin tarihi aşamasıdır. Hak ve özgürlük talepleri olacaktır, tartışmalar yaşanacaktır.
Bu paket ilk değildir zira, Gazi Mustafa Kemal'in devrim niteliğindeki adımları, Türkiye'yi her yönden ileri standartlara ulaştırmayı, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmayı hedeflemiştir. 1950'de başlayan demokratikleşme tarihimiz boyunca da nice önemli adımlar atılmış, nice cesur reformlar gerçekleştirilmiştir. Bugün açıklayacağız paket, son da değildir. Çözümsüzlüğün bir siyaset tarzına dönüştüğü, siyasetin çözüm değil, çözümsüzlük arayışı içinde üretildiği bir siyasi ortamda, reform yapmak son derece zordur. Biz 11 yıl boyunca bu dirence rağmen reformlar yaptık. Sadece siyaset, muhalefet değil, anayasadan yasalara, bürokrasiden sivil topluma, medyadan iş dünyasına, devletin koridorlarına sirayet etmiş çetelerden uluslararası tertiplere kadar çok geniş bir yelpazede karşımıza çıkan çok büyük dirençlere rağmen, biz cesaretle reform süreçlerine sahip çıktık. Darbe senaryolarına, tertiplere rağmen kararımızdan vazgeçmedik.
Milli iradeye, sandığa, demokrasiye yönelik her türlü saldırıya, kışkırtmaya rağmen taviz vermedik. Türkiye artık geri döndürülemez biçimde demokrasi istikametinde ilerlemektedir. Bu paket, işte bu ilerleyişin çok mühim, tarihi bir aşamasıdır. Bundan sonra da hak ve özgürlük talepleri olacaktır, demokrasimizin daha da derinleştirilmesi için tartışmalar yaşanacaktır. Esas olan hak ve özgürlük taleplerinin siyasi bir zeminde, demokratik bir kültür diliyle getirilebiliyor olmasıdır. Hiçbir silah, şiddet gösterisi, meşru demokratik bir hak talebinin yerini tutamaz. Yumruklar sıkıldıysa ellerin sıkışması mümkün değildir.
"YİNE KARŞIMIZA DUVAR OLACAKLAR"
11 yıl boyunca attığımız adımda söylenenler yine söylenecek. Türkiye bölünüyor, parçalanıyor iddiasını dile getirdiler bunları bugün de söylecekler. 11 yıl boyunca milleti korkuttular. Değişimden çekindiler, korktular. Yine değişimin karşısında duvar olacaklar.
Muhalefet dilini, üslubunu değiştirmek millete ayak uydurmak, değişen Türkiye vizyonuna göre hareket etmek zorundadır. İstiklal Marşımızın ilk kelimesi 'korkma'diyor. Korkaklar bir milim bile ilerleyemezler. Siyasetini korku üzerine kuranlar ileriye gidemezler.
"TÜRKİYE'NİN MUHALAEFET DİYE BİR SORUNU VARDIR"
Türkiye'nin muhalefet diye bir sorunu vardır. Kendi hatasını görmeyen muhalefetin milleti suçlar haline geldiğini görüyoruz. Muhalefetin korkutma üslubunu değiştirmesi gerekiyor. Yeni Türkiye'ye yakışır muhalefet Türkiye'nin hakkıdır. Bu ihtiyaç haline gelmiştir. Paketten insanoğluna ölümsüzlük iksiri bekleyenler irrasyonel bekleyişin içindedirler. Hayal kırıklığına uğrayacaklardır. Sadece bizi taşa tutanlar bundan sonra yapılanları küçük göstermeye devam edeceklerdir.
"ALKIŞLAMASINI BEKLEMİYORUZ"
11 yıldır yaptığımız reforma destek olmayan zihniyetin bugünkü reformları alkışlamasını beklemiyoruz. Bu paket acıların tedavisi ve ölümlerin son bulması akan gözyaşlarının dinlemesi noktasında adımdır. Bu paket kapı aralamaktadır.  Bu aşamadır. Büyük Türkiye istikametinde aşamadır. Bu paket dayatmanın eseri değildir. Bu paket pazarlığın eseri değildir. Milletimiz için hayırlı olan neyse biz ona kulak verdik. Paketin gizlendiği eleştirisi son derrece temelsizdir. Pakette yer alan sorunlar cumhuriyet tarihimiz boyunca var olan sorunlardır. 
Bir işi başaralım gibi dert yok. Her çözüm girişimini sabote eden muhalefetle yeni anayasa da mümkün olamaz.
Pakette milletimizden gizlenen, referanslar anlamında yeni bir şey yoktur. Her madde seçimlerde milletimizden teyit almıştır. Siyasi görüşler, mezhepler,yaşam tarzları farklı olabilir ortak olan bir şey var aynı geminin içerisindeyiz. Dışlamadan ayırt etmeden ötelemeden geleceği inşa edeceğiz. Bir ve beraber yaşadığımız bu topraklarda ebediyen bir ve beraber olacağız. Silahı, şiddeti, vandallığı elimizin tersiyle iteceğiz. Sorunlarımızı konuşacağız. Olamaz denilenler olur hale geldi. Önyargısız biçimde ele alındığında bu paketin on yıllık sorunlara çözüm ürettiği kardeşliğimizi güçlendirdiği görülecektir. Pakette bazı maddeler Yasal ve idari düzenleme gerektirecek.
İŞTE O PAKETİN İÇERİĞİ
SEÇİM SİSTEMİÖncelikle, seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyor seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. Türkiye’deki mevcut Seçim Sistemi, özellikle 12 Eylül müdahalesinin ardından her zaman tartışma konusu oldu, her zaman eleştiri konusu oldu. Hemen tüm siyasi partiler de, seçim sisteminin değişmesi gerektiğini ifade ettiler ve ediyorlar. Şunu altını çizerek ifade etmek istiyorum: Mevcut seçim sistemi, yüzde 10 barajı, AK Parti’nin getirdiği bir sistem değildir. Biz, 2002 seçimlerine girerken bu sistem uygulanıyordu, yüzde 10 barajı vardı. Daha Partimizi kurarken, mevcut seçim sisteminin katılımcılıktan uzak olduğunu, değişmesi gerektiğini güçlü şekilde ifade etmiştik. Geçen yıl, 30 Eylül’deki 4’üncü Büyük Kongremizde yayınladığımız 63 maddelik Siyasi Vizyon belgemizde de, 2023 Vizyonumuz çerçevesinde seçim sistemini değiştireceğimizi bir hedef olarak ortaya koymuştuk. Gerek Akil İnsanlar Heyeti raporlarında, gerek Avrupa Birliği İlerleme Raporlarında, gerekse bugüne kadar hazırlanmış bir çok raporda, seçim sistemindeki sorunlar dile getirilmişti.
Tüm öneri, tavsiye, eleştirileri gözden geçirdik ve bu sorunu çözmek için artık adım atıyoruz. Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz bir tek seçenek sunmuyor, 3 farklı alternatifi tartışmaya açıyoruz. Mevcut sistemle, yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz…Barajı yüzde 5’e çekip, 5’li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz. Üçüncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz…Bu 3 seçeneği önümüzdeki günlerde tartışacak, Türkiye için en doğrusu, en isabetlisi hangisiyse, o yönde düzenlemeyi Meclis’e getirecek, yolumuza o şekilde devam edeceğiz.
SİYASİ PARTİLERE DEVLET YARDIMININ KAPSAMI GENİŞLİYORSiyasi haklar konusunda ikinci düzenlemeye siyasi partilere devlet yardımı kapsamını genişletiyoruz. Devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı, yüzde 3’e çekiyoruz. Yani seçime katılan partilerde  yüzde 3 oy alanlara da devlet yardımı yapılacaktır. Bu değişimin rekabetin daha adil hale gelmesine neden olacağına inanıyoruz.
Siyasi partilerin teşkilatlanmalarına da kolaylık getiriyoruz. 20. Maddeyi değiştirip, ilçede teşkilatlanmak için beldede teşkilat kurma şartını kaldırıyoruz.
EŞ GENEL BAŞKANLIĞININ ÖNÜ AÇILIYORBir başka düzenlemeyle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. İlgili yasa maddesini değiştirmeyi uygun gördük. Seçim kanunun 15. Maddesine ek yapıyor, iki kişiden fazla olmamak kaydı ile eş genel başkanlık sistemini getiriyoruz.
SİYASİ PARTİLERE ÜYELİKTE ENGEL KALKIYORBir başka yasal düzenlemeyle, siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. 11. Maddedeki değişiklikle, üye olmayı daraltan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz.
FARKLI DİL VE LEHÇELERDE PROPAGANDAİMKANIYine siyasi partiler kanunundan yapacağımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerde propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe’nin yanında farklı dillerin kullanabilmesini mümkün hale getiriyoruz. Ön seçimlerde de getiriyoruz. Kısıtlayıcı hükmü kaldırıyor, ön seçimlerde de farklı dille propaganda imkanını sağlıyoruz.
NEFRET SUÇUNUN CEZASI ARTTIRILIYORYeni süreçte nefret ayrımcılık yaşam tarzına müdahale gibi suçlarla daha etkin biçimde mücadele etmeye başlıyoruz. Belirli suçların cezalarını daha da artıyoruz. Belirli suçlar, kişinin dili ırkı rengi cinsiyeti engelliliği siyasi düşüncesi dini veya mezhebi nedeniyle işlenirse cezası daha da ağırlaşacak. Kişinin belli haklarını kullanmasını engelleyenleri ceza kapsamına alıyoruz. Bu sebeple işlenen suçun cezasını bir yıldan üç yıla kadar artırıyoruz.
AYRIMCILIKLA MÜCADELETürkiye’de hiç kimse dilinden ırkından milletinden renginden inancından, gereğini yerine getirmekten dolayı ayrımcılığa maruz kalmayacak. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu kuruyoruz.
YAŞAM TARZINA SAYGI GÜVENCE ALTINA ALINIYORYaşam tarzına saygıyı TCK ile güvence altına alıyoruz. Dini inancının gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Dini ibadet ve ayinlerin bireysel olarak engellenmesini bu kapsama alıyoruz. Bir kimsenin inanç düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan tercihlerine müdahale edenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getiriyoruz.
KLAVYELERE ÖZGÜRLÜKYapacağımız bir başka düzenlemeyle, Türk Ceza Kanunu’nda, belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyideyi kaldırıyoruz. Böylece fiilen de uygulama alanı kalmayan ihlalleri ceza kanunumuzdan çıkarıyor, bir nevi klavyelere özgürlük getiriyoruz"
GÖSTERİ VE YÜRÜYÜŞ SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununda önemli değişiklikler yapıyoruz. Mülki amir, ilgili STK’ların görüşlerini almak suretiyle nihai kararını verecek. Sürelerini de uzatıyoruz. Açık yerlerde güneşin batışından bir saat sonraya kadar süren toplantılar, güneş batmadan dağılınacak şekilde, kapalı yerlerde saat 24:00’e kadar yapacak. Hükümet komiseri uygulamasına son veriyoruz. Artık düzenleme kurulları tarafından yerine getirilecek. Kurul, toplantının amacına çıktığını gördüğü durumda dağılma kararı alacak ve durumu kolluk amirine bildirecek, gösteri ve yürüyüş kanuna aykırı hale gelirse, gösterinin sona erdiğini ifade edecek. Düzenleme kurulu bunu yerine getirmezse, o mahallin en büyük mülki amiri kararı verecektir.
ÖZEL OKULLARDA FARKLI DİL VE LEHÇELERDE EĞİTİM HAKKI
Yapacağımız yasal değişikliklerle, özel okullarda, farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açıyoruz. Bu konuda dünya örneklerini çok yakından inceledik. Biliyorsunuz, 2003 yılında yaptığımız değişiklikle, farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi amacıyla özel kurs imkanını getirmiştik. Daha sonra ise, üniversitelerimizde, farklı dil ve lehçelerle ilgili birimlerin açılmasını sağlamıştık. Geçen yıl yaptığımız eğitim düzenlemesiyle, farklı dil ve lehçelerin okullarda seçmeli ders olarak öğretilebilmesinin yolunu açmıştık. Şimdi de, özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini mümkün hale getiriyoruz. Ülkemizde Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusu, 2923 Sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna yapacağımız bir Ek ile Özel Eğitim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılabilecek. Bu kurumlarda eğitim ve öğretimin yapılacağı dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu’nca tespit edilecek. Milli Eğitim Bakanlığımız, bu tür kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esasları çıkaracağı bir yönetmelikle düzenleyecek. Programlar, Kanun’da yer aldığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yine mevcut Kanun’da yer aldığı gibi, bu okullarda da belli dersler Türkçe olacak
KÖY İSİMLERİ DEĞİŞİYORKöy isimlerinin değiştirilmesindeki yasal engeli kaldırıyoruz. Dayatma içeren ifadeleri kaldırıyoruz.
NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ HACI BEKTAŞİ VELİ ÜNİVERSİTESİ OLUYORNevşehir Üniversitemizin ismini Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.
KİŞİLERİN ÖZEL BİLGİLERİNE GÜVENCE ALTINA ALINIYORGetireceğimiz bir başka yenilik. Kişisel verilerin korunması hakkında. Yasal güvence getiriyoruz. 12 Eylül 2010’daki anayasa değişikliğiyle güvence getirmiştik. Şimdi uygulama için taslağı hazır olan kanunu meclisimize gönderiyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.
YARDIM TOPLAMADAKİ ENGEL KALKIYORYardım toplamadaki kısıtlamaları kaldırıyoruz. Yardım toplama konusunda sınırlama altına alınmıştı. Kurban derisi fitre ve zekat konusunda THK’ya yetki verilmişti. Aslında anayasa aykırı bir durum oluşturulmuştu. Şimdi yasal olarak da bu yanlış uygulamaya son veriyoruz. Vatandaşımız yardımını istediği yere verebilecek. 
KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBESTKılık kıyafet yönetmeliğini değiştirerek kamu kurumlarında baş örtü yasağını kaldırıyoruz. Ayrımcılık içeriyordu. Kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan TSK mensupları, yargıda hakim ve savcıları bunun dışında tutuyoruz.
ÖĞRENCİ ANDI UYGULAMASI KALKIYORİlkokullardaki öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Geçen yıl orta okullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de ilk okullarda kaldırıyoruz.
MOR GABRİEL MANASTIRI VAKFA İADE EDİLİYORMor Gabriel Manastırı'nın arazisi vakfa iade ediliyor. Süryani vatandaşlarımıza haklarını teslim ediyoruz. Şu anda 250’den fazla iade yaptık.
ROMAN ENSTİTÜSÜ KURULUYORRoman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruyoruz. Karşılaştıkları sorunlarla araştırmalar yapmak amacıyla bir ilimiz üniversitesi bünyesinde enstitü kuracağız. Adımlar atıyoruz bu amaçla 2009 yılında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirdiğimiz roman çalıştayı sonrası çalışmaları hızlandırıyoruz. Özellikle barınma noktasında çok önemli bir adım attık, TOKİ eliyle Roman konutları yaptık. Bu inşaatlar devam ediyor. Projeler hazırlanıyor.
Açıkladığımız reform paketinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

yasal uyarı

futboll-tv.blogspot.com adlı sitemizde bulunan resim, videolar, film fragmanları ve diğer tüm videolar ve resimler çeşitli paylaşım ortamlarında da bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube.com, video.google.com, yahoo.com vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videolar ve resimler yayınlamaktadır. Server'ımıza kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden futboll-tv.blogspot.com sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların ve resimlerin kaldırılması talebinde bulunabilirler.